Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ" και ο αδιόρθωτος καταστηματάρχης

Προειδοποιητικό, αλλά και ουσιαστικό μήνυμα ότι στο εξής θα εφαρμόζεται ο νόμος για όσους επαγγελματίες παρανομούν, έστειλαν χθες οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, καθώς προχώρησαν για πρώτη φορά στα χρονικά, στην αποξήλωση και καθαίρεση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστο χώρο στο «ιστορικό κέντρο» της πόλης. Το μήνυμα δεν το έλαβε ο ιδιοκτήτης, στην οδό Βατικιώτου, καθώς μετά την καθαίρεση των αυθαιρέτων άνοιξε και πάλι το κατάστημα, τοποθετώντας περισσότερα από 15 τραπέζια στον πεζόδρομο. Όχι για πολύ όμως διότι...

στο σημείο έσπευσαν μετά από καταγγελίες άνδρες της αστυνομίας και δημοτικοί αστυνομικοί, προκειμένου να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, δεδομένου ότι το κατάστημα δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ"
Υλοποιώντας σχετική ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη και κλιμακίου της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. (Α.Τ. Λευκού Πύργου), συνεργεία των Διευθύνσεων Κατασκευών, Ηλεκτρολογικού και Καθαριότητας πραγματοποίησαν επιχείρηση αποκατάστασης κοινόχρηστου χώρου που είχε καταληφθεί παράνομα από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (σνακ-μπαρ ουζερί με διακριτικό τίτλο «η Παρέα») επί της οδού Βατικιώτου 3.
«Η απελευθέρωση του κοινόχρηστου χώρου και η απόδοση του στους δημότες είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες προκειμένου να αποκατασταθεί η ευταξία στην εικόνα της πόλης. Αυτό αφορά όλα όσα δημιουργούν εικόνα αυθαιρεσίας και αναρχίας μέσα στην πόλη. Το μήνυμα είναι: περιορίστε τις αυθαίρετες κατασκευές, λειτουργήστε σύμφωνα με το νόμο και θα είμαστε φίλοι, διαφορετικά λυπούμαστε πολύ, αλλά αυτές είναι οι συνέπειες τις οποίες θα αντιμετωπίσετε. Όσοι επικαλούνται ως δικαιολογία την οικονομική κρίση η απάντηση είναι ότι αυτό μόνο με την ευνομία και την ευταξία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση», ανέφερε σε δήλωση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ "ΠΥΞΙΔΑ"
Η σημερινή επιχείρηση, όπως τόνισε ο δήμαρχος, είχε συμβολική σημασία, καθώς θα λειτουργήσει ως «πυξίδα» για την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσιους χώρους, από το ιστορικό κέντρο και άλλες περιοχές της πόλης. Σύντομα και εντός του Αυγούστου, διαβεβαίωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, «με στόχο την αποκατάσταση μιας καλύτερης εικόνας στην Θεσσαλονίκη» θα υπάρξουν επεμβάσεις του Δήμου όπου έχουν διαπιστωθεί παρανομίες, είτε στο ιστορικό κέντρο είτε σε άλλες περιοχές, όπως στην οδό Μαρίας Κάλας, όπου έχουν καταγραφεί «κραυγαλέες αυθαίρετες κατασκευές και μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις», αλλά και στην οδό Αριστοτέλους.

ΚΑΘ... ΕΞΙΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κατάστημα είχε σφραγιστεί και έγινε θραύση σφραγίδας από τον ιδιοκτήτη του, κατ΄ εξακολούθηση συνολικά έντεκα φορές εντός του 2011, ενώ πριν την εφαρμογή της δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη, μέσω επιστολής, προθεσμία λίγων ημερών στον ιδιοκτήτη του καταστήματος να συμμορφωθεί. «Υλοποιούμε μια απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που πάρθηκε πριν από μία εβδομάδα και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι δεν σέβονται την υπογραφή τους, καταπατούν την άδεια την οποία τους έχει δώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να επεκτείνονται αυθαίρετα, ότι θα απελευθερώσουμε τον ζωτικό δημόσιο χώρο και θα δώσουμε τη δυνατότητα και την άνεση στους συμπολίτες μας να κινούνται ελεύθερα και να χαίρονται την πόλη τους» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΤΗ
Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων Χρήστος Μάτης, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά απουσίαζε κατά την ψηφοφορία της (ομόφωνης) απόφασης, σε δήλωση του τονίζει:
"Σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης έκανε στην οδό Βατικιώτη, ανάμεσα στην Αριστοτέλους και την πλατεία Άθωνος, το αυτονόητο. Γκρέμισε τις αυθαίρετες κατασκευές. Αν δε συνεχίσει, θα χάσει το αυτονόητο. Την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι μπορεί να υπάρξει κράτος Δικαίου".

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα