Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΄΄ΣΟΣ΄΄ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα και για δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνεδρίαση Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ σχετικά με τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας.
Παρά την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια για έλεγχο και μείωση των δαπανών τους, βρίσκονται αντιμέτωπα σήμερα με πολύ σοβαρά προβλήματα που απειλούν την ανάπτυξη της Παιδείας στην Ελλάδα.

Οι συνθήκες ασφυκτικές για την εξέλιξη αλλά και την λειτουργία τους καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν:
• τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, οι οποίες ξεπερνούν το 50%
• τις συνεχείς παρεμβάσεις στην αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, συχνά με αυθαίρετες και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας οδηγίες
• τη διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας, την επί διετία καθυστέρηση έγκρισης ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και τη διαρκή ασυνέπεια και αδιαφάνεια των εφαρμοζόμενων διαδικασιών
• την αναστολή διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού (εκπαιδευτικού, ερευνητικού, διοικητικού και τεχνικού) και την αδυναμία αναπλήρωσης ακόμη και των συνταξιοδοτούμενων
• τη μη έγκριση λειτουργίας νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή ακόμα και της απλής τροποποίησης των υφισταμένων
• τη συνεχιζόμενη μείωση των κονδυλίων της Φοιτητικής Μέριμνας
και πολλά άλλα θέματα που συζητήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση, τα οποία στο σύνολό τους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των ιδρυμάτων και την ίδια την ύπαρξή τους.

Τα Πανεπιστήμια εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους, η οποία αποτελεί θεμελιώδη συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας.
Τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα λειτουργούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και της παιδείας του ελληνικού λαού και αποτελούν φυσικούς συμμάχους της κοινωνίας στην οποία αναφέρονται και λογοδοτούν.
Στην περίοδο δημοσιονομικής κρίσης που διανύουμε, η σημαντικότερη επένδυση που οφείλει να κάνει η ελληνική Πολιτεία είναι η επένδυση στη γνώση και στην Παιδεία, ως αναγκαία προϋπόθεση εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Τα Πανεπιστήμια στηρίζουν τις εκδηλώσεις του Ε.Κ.ΠΑ και του Α.Π.Θ. στις 31 Μαΐου και ορίζουν την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, ημέρα κοινής δράσης και εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του ενάντια στο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έντεχνα καλλιεργείται.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα