Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Με ΠΟΡΕΙΑ απαντούν οι «Αγανακτισμένοι»

Πορεία διαμαρτυρίας, που έχει προγραμματισθεί να αρχίσει σήμερα στις 6 το απόγευμα και θα κινηθεί προς το δημαρχείο, ψηφίστηκε στη συνέλευση των «Αγανακτισμένων» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος, μετά την απομάκρυνση των σκηνών από συνεργεία του δήμου. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με νέα συνέλευση στην πλατεία Κοτζιά.

Σημειώνεται ότι στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων παρενέβησαν για την απομάκρυνση των σκηνών και των κατασκηνωτών από το Σύνταγμα και τον καθαρισμό της πλατείας. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 20 φορτηγά για να απομακρυνθούν σκηνές, πανό, απορρίμματα.

Μεταμεσονύκτια έφοδος
Κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύκτιας εφόδου στην πλατεία Συντάγματος, υπάλληλοι του δήμου -παρουσία εισαγγελέα- ξήλωσαν σκηνές και κιόσκια, κατέβασαν τα πανό τόσο από την πλατεία όσο και από το πεζοδρόμιο της Αμαλίας και διέλυσαν το ιατρείο και τους άλλους χώρους που είχαν στηθεί, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη οκτώ σκηνιτών, και συγκεκριμένα 4 Ελλήνων, δύο Γάλλων, ενός Γερμανού και ενός Ρουμάνου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και παραπέμφθηκαν σε δική στο αυτόφωρο Μονομελές. Το δικαστήριο διέκοψε και θα δικαστούν εκ νέου τη Δευτέρα.

Η επιχείρηση είχε προαναγγελθεί την Παρασκευή από τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, σε συνέχεια παρέμβασης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας μια μέρα νωρίτερα. Η σχετική εντολή της εισαγγελέως, Ε. Ράικου να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για την εγκατάσταση σκηνών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου ήρθε μετά από κλιμάκωση σχετικών πιέσεων που ασκήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από πολιτικούς παράγοντες.

Οπως φαίνεται για τον δήμο Αθηναίων η παρέμβαση ήταν θέμα χρόνου. Είχε προηγηθεί, τρεις εβδομάδες νωρίτερα η αποτυχημένη απόπειρα του δημάρχου, Γ. Καμίνη να φέρει στο ίδιο τραπέζι επαγγελματίες της περιοχής και «Αγανακτισμένους». Στο διάστημα που ακολούθησε έγιναν άτυπες επαφές με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ομάδες της πλατείας οι οποίες έδειχναν διάθεση αποχώρησης μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Το κλείσιμο της Βουλής για διακοπές ήλπιζαν να διώξει και τους τελευταίους, αλλά εκείνοι είχαν άλλες διαθέσεις.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑΤην έντονη διαφωνία του με την επιχείρηση εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «κρεσέντο υποκρισίας και αυταρχισμού. Στην Αθήνα των σκουπιδιών, των χιλιάδων αποκλεισμένων ψυχών, των αστέγων, του τράφικιγκ και του παράνομου τζόγου στους δρόμους, ο δήμαρχος και η κυβέρνηση έκριναν τους ειρηνικούς διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος ως την πιο ενοχλητική παρουσία στην πόλη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του κινήματος «Ανοιχτή Πόλη» αναφέροντας χαρακτηριστικά:«Η είδηση θα μπορούσε να είναι ευχάριστη αν αφορούσε κάποιους από τους εκατοντάδες δημόσιους χώρους της πόλης μας που είναι κατειλημμένοι παράνομα εδώ και χρόνια από τραπεζοκαθίσματα, ολόκληρες κατασκευές, παράνομα σταθμευμένα οχήματα κ.ά.».

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα