Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Από το 2013 θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση να εισάγεται στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Αυτά τόνισε η υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια τη Συνόδου των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο, εκεί όπου υπήρξε σύγκλιση απόψεων αλλά αναδείχθηκαν ξανά και οι μεγάλες διαφορές των δύο πλευρών.

Η υπουργός τόνισε ότι ο ευρύς διάλογος για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις μετέφεραν στην υπουργό, την αγωνία τους για την ελλιπή, όπως είπαν, χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η οποία έχει περικοπεί κατά 35%, ενώ τόνισαν ότι και ο τομέας της έρευνας κινδυνεύει, παρά το γεγονός ότι σ΄ολόκληρη τη χώρα, το 70% του ερευνητικού έργου εκπονείται από τα Πανεπιστήμια.

Προτάσεις 
Επίσης, παραμένουν αντίθετοι ως προς τις προτάσεις του υπουργείου για τα Συμβούλια Διοίκησης που το υπουργείο προτείνει να περιλαμβάνουν και εξωπανεπιστημιακούς, καθώς και για την επιλογή του πρύτανη από πρόσωπα προερχόμενα ακόμη και από ιδρύματα του εξωτερικού.
Μεταξύ των σημείων συναίνεσης περιλαμβάνονται: Η λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας, και αξιολόγησης, η ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας, τα Πανεπιστήμια να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο, κ.λπ.) με βασική μονάδα τη Σχολή κ.λπ.


πηγή: ημερησία

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα