Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΄ΛΕΓΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΥΠΟΥΡΓΟ;

Η χημεία μεταξύ του πρωθυπουργού και του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι άριστη. Αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στην πρώτη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή.
Οι δύο άνδρες μίλησαν για το κτήριο, τα κρασιά και φυσικά για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος επαίνεσε τη δημοτική αρχή για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, κυρίως τις εξωστρεφείς, οι οποίες, όπως είπε, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και στον τομέα του τουρισμού. «Τι θα ’λεγες να σε κάνω υπουργό Τουρισμού;», ρώτησε τον Μπουτάρη χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός. Αντί άλλης απαντήσεως, ο δήμαρχος του ζήτησε καμιά εικοσαριά εκατομμύρια για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης. «Αν δεν έχεις κόψει από αλλού, από την Πάτρα, την Καλαμάτα, από οπουδήποτε», του είπε. Ο Γιώργος είπε ότι θα το δει. Αμέσως μετά γνώρισε και τους επτά αντιδημάρχους, καθώς και τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο οποίος τον είχε υποδεχθεί μαζί με τον Μπουτάρη στο προαύλιο. «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το αυτοδιοικητικό σας πείραμα», τους είπε και αποχώρησε για τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων, αφού προηγουμένως πήρε ως αναμνηστικό δώρο την κονκάρδα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, διοργάνωση την οποία διεκδικεί η Θεσσαλονίκη.

Αγωνία και κατήφεια έξω από το υπουργικό
Παραδοσιακά το πρωινό της Κυριακής πριν από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κυβερνητικά στελέχη και κάθε λογής αξιωματούχοι περνούν από το «Μακεδονία Παλάς» για καφεδάκι και ζύμωση. Η παράδοση τηρήθηκε και χθες, μόνον που όσοι προσέρχονταν μάθαιναν ότι σε λίγη ώρα άρχιζε έκτακτο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Η είδηση θορύβησε πολλούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς τι συμβαίνει, αλλά εκείνοι ελάχιστα τους διαφώτιζαν, καθώς αρκετοί δεν γνώριζαν κιόλας.
Το υπουργικό ήταν προγραμματισμένο για τις 10, αλλά άρχισε στις 11.40. Πέντε λεπτά μετά την είσοδο του πρωθυπουργού εισήλθε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τελευταίος, στις 12.05, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων. Στη διάρκεια του υπουργικού, το οποίο κράτησε τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά, αρκετοί υπουργοί μπαινόβγαιναν εμφανώς κακόκεφοι, όπως ακριβώς όταν εισέρχονταν στη συνεδρίαση. «Πάρτε βαθιές ανάσες», προειδοποίησε τους δημοσιογράφους η Άννα Διαμαντοπούλου μπαίνοντας στη συνεδρίαση, «αφού είστε ακόμη ζωντανοί και είστε εδώ, για να μας υποβάλετε ερωτήσεις, πάμε καλά», παρατήρησε ο Δημήτρης Ρέππας. Το παράπονό του εξέφρασε ο Παύλος Γερουλάνος, όταν σχολιάζοντας τις σαββατιάτικες κινητοποιήσεις είπε πως «όλες οι φασαρίες έγιναν για μένα (σ.σ. εννοώντας τους οπαδούς του Ηρακλή) και τον Ραγκούση» (βλέπε ταξιτζήδες). Γύρω στις 14.20 προσφέρθηκαν κάποια σάντουιτς στους υπουργούς, οι οποίοι εξήλθαν στις 14.55.
Στο υπουργικό συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος ειδοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου και ήρθε από την Αλβανία όπου βρισκόταν. Εκεί επέστρεψε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης. Αντιθέτως δεν προσήλθε ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος.
Όση ώρα συνεδρίαζε το υπουργικό, υφυπουργοί και αξιωματούχοι περιφέρονταν από τραπέζι σε τραπέζι και από πηγαδάκι σε πηγαδάκι. Ήταν εκεί οι Μανιάτης, Μπόλαρης, Δριβελέγκας, Κουτσούκος, Τόλκας, Τιμοσίδης, Σώκος κ.ά.
Εμφανώς λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν κυβερνητικά στελέχη και κάθε λογής κρατικοί και κομματικοί αξιωματούχοι στο λόμπι του «Μακεδονία Παλάς» το πρωί του Σαββάτου. Από τους πλέον ενδιαφέροντες πρωινούς καφέδες του Σαββάτου ήταν αυτός που μοιράστηκαν οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Ραγκούσης με τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Οικονομίδη. Σε παραδιπλανό τραπέζι ήταν ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης με συνεργάτες του.

 Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΔΕΘ χωρίς τον πρωθυπουργό
«Δεν είναι ανάγκη να ανεβαίνει ο πρωθυπουργός ούτε φυσικά σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ακόμη και αυτή η συνέντευξη Τύπου δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δίνεται στη Θεσσαλονίκη το διήμερο των εγκαινίων. Εγώ θα προτείνω αυτό να σταματήσει». Τη δήλωση αυτή έκανε στη «Θ» ο Γιάννης Μπουτάρης αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ του Σαββάτου στο «Ι. Βελλίδης». Όπως εξήγησε, αυτή τη θέση του θα την εισηγηθεί και προς το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να έχει ευρύτερη αποδοχή, και φυσικά θα τη μεταφέρει και στην κυβέρνηση αλλά και στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Είπε πως «τα εγκαίνια μπορεί κάλλιστα να τα κάνει ο αρμόδιος υπουργός και τα υπόλοιπα ας γίνονται στην Αθήνα. Αν είναι να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, ας γίνουν άλλη εποχή», εξήγησε.
Εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για την εικόνα που παρουσίαζε η πόλη το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ αλλά και τις ημέρες που προηγήθηκαν. Μιλώντας σε τηλεοράσεις (TV100, Mega) δήλωσε «φοβερά εκνευρισμένος και στεναχωρημένος. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο στα εγκαίνια της Έκθεσης, η οποία θα έπρεπε να είναι γιορτή χαράς, η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε στρατοκρατούμενη πόλη, οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Πρέπει να σταματήσει αυτό το εκτόπλασμα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας», τόνισε. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως «κάποτε η ΔΕΘ ήταν γιορτή για τους Θεσσαλονικείς και αποτελούσε ημέρα χαράς, ενώ πλέον έχει χάσει το χαρακτήρα της». Ο κ. Μπουτάρης άφησε αιχμές τόσο προς την κυβέρνηση, επειδή «η πόλη έχει ερημώσει εξαιτίας της πρωτόγνωρης αστυνόμευσης», όπως είπε, όσο και προς τους διαδηλωτές, λέγοντας πως «είναι αδιανόητο να καταστρέφουν έτσι μία πόλη μέσα σε τρεις ημέρες».
Επισήμανε επίσης ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο «να εκδώσουμε ένα ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει όσα έγιναν και θα ζητά να μην επαναληφθεί μία τέτοια κατάσταση».
 
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ Η πόλη μπορεί να έχει δυναμικό μέλλον
Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος της πόλης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης αλλά και για τις σκέψεις του όσον αφορά την αναβάθμιση του θεσμού της ΔΕΘ. Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, που από χθες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών στην 76η ΔΕΘ, αναγνώρισε ότι η νέα δημοτική αρχή εργάζεται συστηματικά, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε μείζονα πόλη σε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο στην Ελλάδα, προσπάθεια την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για μία πόλη που έχει και παρελθόν και παρόν και μπορεί να έχει δυναμικό μέλλον, αντίστοιχο των δυνατοτήτων της. Τον Φώτη Κουβέλη στο δημαρχείο συνόδευσε ο συντονιστής της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη Σάκης Παπαθανασίου. Στη συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης και η δημοτική σύμβουλος Έλλη Χρυσίδου, που πρόσκεινται στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 
Άλλα ήθη φέτος στο «Ι. Βελλίδης»
Η μεγάλη αγωνία των διοργανωτών ήταν ο απόλυτος έλεγχος του ακροατηρίου ενώπιον του οποίου θα εκφωνούσε τον καθιερωμένο λόγο του στο «Ι. Βελλίδης» το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός. Μετά το πέρας της ομιλίας όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν ανακουφισμένοι, αφού ο στόχος είχε επιτευχθεί. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάστηκε να ληφθούν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, να αποκλειστεί μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και να σκαρφιστούν αρκετά «κόλπα» οι διοργανωτές.
Ο πρώτος έλεγχος των προσκεκλημένων γινόταν από την Αγγελάκη για όσους έρχονταν από δυτικά και στην ΕΡΤ3 σε όσους προσέγγιζαν από ανατολικά. Περνούσαν μόνον όσοι είχαν την ειδική πρόσκληση. Στη συμβολή των οδών Λ. Στρατού και 3ης Σεπτεμβρίου είχαν στηθεί περί τα δέκα γκισέ, στα οποία έπρεπε να διαπιστευτεί κανείς, για να συνεχίσει. Έδειχνε την πρόσκληση, την ταυτότητά του, οι υπεύθυνοι (στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αστυνομικοί) έκαναν τον έλεγχο, σφράγιζαν την πρόσκληση και επέτρεπαν την είσοδο στο συνεδριακό κέντρο. Εκεί οι προσκεκλημένοι περνούσαν και από τρίτο έλεγχο, των ειδικών μηχανημάτων αυτή τη φορά.
Βασικός στόχος των ιθυνόντων ήταν να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο επεισόδιο και κυρίως on camera. Έτσι για πρώτη φορά τα σκαλιά και η είσοδος στο «Ι. Βελλίδης» ήταν σχεδόν άδεια, όταν προσήλθε ο πρωθυπουργός. Όλοι είχαν οδηγηθεί εντός του συνεδριακού κέντρου και έξω είχαν απομείνει μόνον άνδρες της ασφαλείας, δημοσιογράφοι και ορισμένα κομματικά στελέχη. Η προσέλευση παρά τα πολύ αυστηρά αστυνομικά μέτρα υπήρξε σχετικά ομαλή. Ο κύριος όγκος των κυβερνητικών στελεχών προσήλθε γύρω στις 19.45. Από τους τελευταίους έφτασε ο Μιχάλης Καρχιμάκης (8 μ.μ.). Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έφτασε στις 8.05 σε αντίθεση με το μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα που ήταν εκεί από πολύ νωρίς. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε με σημαντική καθυστέρηση, στις 8.33, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντα. Τον υποδέχθηκαν οι κύριοι Σουμπάσης, Τζήκας και Μαυρίδης από ΔΕΘ και Helexpo.
Στο εσωτερικό του συνεδριακού κέντρου υπήρχαν για πρώτη φορά άδειες καρέκλες, αποτέλεσμα της τακτικής των διοργανωτών να μη μοιράσουν ανεξέλεγκτα προσκλήσεις σε μέλη και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη σειρά των επισήμων το πρωθυπουργικό ζεύγος κάθισε μεταξύ του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κάθισε μεταξύ του υπουργού Δημήτρη Ρέππα και του μητροπολίτη Βαρνάβα, δίπλα στον οποίο ήταν ο κ. Άνθιμος.
Αλλαγές υπήρξαν και στο εσωτερικό σκηνικό του «Ι. Βελλίδης», με το βήμα από το οποίο εκφωνήθηκε ο πρωθυπουργικός λόγος να βρίσκεται εγγύτερα προς το ακροατήριο και δύο γιγαντοοθόνες να προβάλλουν το πρόσωπο του ομιλητή, καθώς και αποσπάσματα από την ομιλία του. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε λιγότερο από κάθε άλλη φορά, μόλις 45 λεπτά, και χειροκροτήθηκε συνολικά 18 φορές.
 
Το ΑΠΘ στη ΔΕΘ
Όχι μία αλλά 49 ερευνητικές εφαρμογές και καινοτομικά προϊόντα θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
H Επιτροπή Ερευνών του πανεπιστημίου συμμετέχει στην 76η ΔΕΘ με δικό της εκθεσιακό χώρο στο περίπτερο 13 (Stand 79), στο αφιέρωμα Καινοτομία και Ευρεσιτεχνία. «Στόχος μας είναι η ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων αλλά και γενικότερα της καινοτόμου ερευνητικής δραστηριότητας που γίνεται στο ΑΠΘ», δήλωσε η αντιπρύτανις Έρευνας Σοφία Κουίδου-Ανδρέου. Σήμερα μάλιστα, στις 7 το απόγευμα, θα γίνουν τα εγκαίνια του περιπτέρου από τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.
 
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Ο νόμος-πλαίσιο θα αποτύχει
Συνάντηση με την πρυτανική αρχή του ΑΠΘ είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, που σε δηλώσεις του τόνισε πως ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτύχει. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η κυβέρνηση λογαριάζει -για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ- χωρίς τον ξενοδόχο. «Η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο, αλλά το πειραματόζωο θα αντιδράσει και το πείραμα θα αποτύχει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. «Παρά τις προσπάθειες της κ. υπουργού να υποβαθμίσει τα πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια επιμένουν ακαδημαϊκά, παράγοντας καινοτομικό έργο σε πείσμα όσων θέλουν να απαξιώσουν ό,τι δημόσιο έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε. Ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην 76η ΔΕΘ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται μέσα στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, ώστε τομείς της λειτουργίας της να περάσουν σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης. Τον Αλέξη Τσίπρα στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ συνόδευσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο γραμματέας του ΣΥΝ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής πολιτικής του πανεπιστημίου Αλέξης Μπένος και οι εκπρόσωποι του ΕΣΔΕΠ Γιάννης Κρεστενίτης και Ρία Καλφακάκου.

www.psema.gr - Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα