Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΟΥΣΑ ΣΕΡΡΩΝ

Στον πυρετό των αυγομαχιών κινείται αυτές τις ημέρες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανούσσας Σερρών.








Όπως επισημαίνει στη “Μακεδονία” ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας Σερρών Ελευθέριος Παπαδόπουλος, “ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια στην Καστανούσα Σερρών και μετά πραγματοποιήθηκε και σε άλλες περιοχές. Στον διαγωνισμό παίρνουν μέρος αυγομάχοι από όλη την επικράτεια, ακόμη και από τα Βαλκάνια”.

Συμβολίζει την Ανάσταση
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο. Το μετέφεραν στην Καστανούσσα πρόσφυγες που ρίζωσαν στην περιοχή. Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους, συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και τη νίκη του καλού κατά του κακού.
Η εκδήλωση γεννήθηκε από μια παρέα νέων του χωριού. “Ξεκίνησε σαν πλάκα και κατέληξε να είναι μια μεγάλη εκδήλωση. Ο σύλλογός μας ανέλαβε και διοργανώνει από τότε τον διαγωνισμό”, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.
Μικροί και μεγάλοι από τις γύρω περιοχές αλλά και από μακρύτερα παρακολουθούν τις αυγομαχίες. “Υπάρχει μεγάλη προσέλευση. Έρχεται κόσμος και για να διαγωνιστεί, αλλά και για να παρακολουθήσει τις αυγομαχίες. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή αυγομάχοι από Δράμα, Καβάλα, Κατερίνη, Βουλγαρία και από άλλες περιοχές”, προσθέτει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαδόπουλος, “η ημέρα ξεκινά το πρωί με τη θεία λειτουργία. Στην κεντρική πλατεία του χωριού έχουν στηθεί δύο εξέδρες, όπου στη μία χορευτικοί σύλλογοι παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας και στη δεύτερη εξέδρα παίρνουν θέση οι αυγομάχοι. Από το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι γίνονται αυγομαχίες, στις οποίες συμμετέχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, και από εκεί και μετά σειρά έχουν οι αυγομάχοι μεγαλύτερης ηλικίας”.

Οι κανόνες και τα βραβεία
Όπως σε κάθε διαγωνισμό έτσι και στις αυγομαχίες ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να έχουν στο... καλάθι τους άσπρα αυγά κότας. Αρχικά τα περιεργάζονται και επιλέγουν το πιο γερό για να αρχίσει η μάχη. “Τα αυγά που χρησιμοποιούμε είναι βραστά και άβαφα. Κάθε αυγομάχος είναι εφοδιασμένος με 30 αυγά. Νικητής ανακηρύσσεται αυτός που θα αναμετρηθεί με όλους και θα μείνει τελευταίος. Δηλαδή νικάει αυτός που τα αυγά του θα είναι τα πιο γερά”.
Όπως κάθε διαγωνισμός έτσι και στις αυγομαχίες έχουν θεσπιστεί βραβεία. Ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι “υπάρχουν τρία βραβεία, τα οποία απονέμονται στους τρεις πρώτους νικητές. Τέλος η εκδήλωση κλείνει με παραδοσιακό γλέντι και φαγοπότι πατροπαράδοτων ποντιακών εδεσμάτων από νικητές και ηττημένους”. Και του χρόνου


http://www.serreslife.gr

 www.psema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα