Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τα «βαλτωμένα» έργα σχολικής στέγης στο νομό Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της πρώην νομαρχίας οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς οι οφειλές προς τους εργολάβους ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνται άλλα 47,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων. Δεκάδες νέα διδακτήρια κινδυνεύουν να μην παραδοθούν το Σεπτέμβριο, την ώρα που ο εφιάλτης της διπλοβάρδιας απειλεί να επιστρέψει σε ορισμένες περιοχές του νομού.

Με χτεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την ροή της χρηματοδότησης, ζητώντας το ποσό των 10 εκατ. ευρώ ως ελάχιστη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων στην υλοποίηση των έργων σχολικής στέγης στο νομό, καθώς και άλλων 15 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου διμήνου για την ολοκλήρωση μέρους των ημιτελών έργων.
Στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες εκκλήσεις του προς το υπουργείο για την εκταμίευση του υπολοίπου των πιστώσεων για το πρόγραμμα σχολικής στέγης του 2010, «καμία χρηματοδότηση δεν πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα τα χρέη προς τους κατασκευαστές να διογκώνονται και να καλούμαστε πλέον ως νέα διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αντιμετωπίσουμε τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις». Αυτές υπολογίζονται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων απαιτούνται 47.576.260 και για την απόκτηση οικοπέδων 11.582.236 ευρώ.
«Η πληρωμή των εκκρεμών πιστοποιήσεων αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για εργασίες που εκτελέστηκαν και, σε πολλές περιπτώσεις, έργα που παραδόθηκαν, αλλά και απαραίτητη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του νομού», όπως τονίζει ο κ. Ψωμιάδης.
«Παγωμένα έργα»
Δεκάδες έργα σχολικής στέγης βρίσκονται στον «πάγο», καθώς οι εργολάβοι, αδυνατώντας πλέον να τα τροφοδοτούν οικονομικά, διέκοψαν τις εργασίες και αναμένουν να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. «Δεν κουνιέται... φύλλο, με εξαίρεση 2-3 σχολεία, όπου συνεχίζονται οι εργασίες. Εάν δε δοθούν χρήματα, όλα θα παραμείνουν στάσιμα», δήλωσε στον «Α» ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ευθύμης Φωτόπουλος.
Αρχισαν, ήδη, να εκφράζονται φόβοι πως το Σεπτέμβριο ενδέχεται να μην είναι έτοιμες οι νέες αίθουσες διδασκαλίες σε περιοχές που τις έχουν άμεσα ανάγκη. Την περασμένη εβδομάδα γονείς και μαθητές στο Ασβεστοχώρι βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του νέου λυκείου, στη θέση «Μπουλουβάνια». Εντός των ημερών οι γονείς θα επιδιώξουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. «Εάν δε λάβουμε διαβεβαίωση ότι το σχολείο θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Χορτιάτη, Γιάννης Γαρυφάλλου, τονίζοντας πως όλα τα σχολεία του Ασβεστοχωρίου θα «ανακουφιστούν» με την παράδοση του νέου διδακτηρίου. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε τα πάντα. Προκάτ, μισθωμένα καταστήματα, κλεισμένα μπαλκόνια, ημιυπαίθριους και υπόγεια, τα οποία λειτουργούν ως αίθουσες», πρόσθεσε ο κ. Γαρυφάλλου.
Υπόγεια και κοντέινερ
Οι προσπάθειες δεκαετιών, οι πιέσεις και οι ατέρμονες συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το ποσοστό διπλοβάρδιας στο νομό Θεσσαλονίκης κοντά στο 11%-12%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί την επόμενη χρονιά, εάν δεν ανοίξουν τις πόρτες τους νέα διδακτήρια, όπως εκτίμησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης. Στον Εύοσμο τα σχολεία έχουν «πλημμυρίσει» από μαθητές λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης. «Τα παιδιά είναι στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους. Τα υπόγεια είναι γεμάτα. Οπου δεν υπάρχουν υπόγεια, έφεραν κοντέινερ στις αυλές. Αρκετά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια κινδυνεύουν να επιστρέψουν στη διπλοβάρδια από την επόμενη χρονιά, διότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις στέγασης των μαθητών», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ευόσμου, Αθανάσιος Ποντικίδης.
Την ίδια στιγμή, η Πολίχνη παραμένει το... βασίλειο της διπλοβάρδιας, με το 40% των σχολείων της να λειτουργεί σε πρωινό-απογευματινό κύκλο και εκατοντάδες οικογένειες να βρίσκονται σε απόγνωση. Ορισμένοι γονείς κατέφυγαν πέρυσι στη λύση της ανάθεσης κηδεμονίας σε συγγενείς, προκειμένου να μετεγγραφούν τα παιδιά τους σε πρωινά σχολεία γειτονικών δήμων.
Πάντως, εκτός από το πρόγραμμα της πρώην νομαρχίας, στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ως παράλληλη γραμμή παραγωγής σχολικής στέγης. Οπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, για τη φετινή χρονιά η Θεσσαλονίκη προτείνεται να «προικοδοτηθεί» με 46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 προορίζονται για την απόκτηση οικοπέδων για σχολική χρήση.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα