Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ η υποδομή του οδικού δικτύου Χαλκιδικής

Ενισχύεται η υποδομή του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής με στόχο "τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής", τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης. Επισκέφθηκε την Τρίτη μαζί με τους Βουλευτές Χαλκιδικής, Γιάννη Δριβελέγκα, Αργύρη Λαφαζάνη και Γιώργο Βαγιονά, το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ευθύμιο Σώκο, τους Δημάρχους Μουδανιών και Νέας Προποντίδας Βασίλης Παπαγιάννη και Δαμιανό Ιορδανίδη, εργοτάξιο του οδικού άξονα «Ποτίδαιας-Κασσάνδρειας», του οδικού δικτύου Κασσάνδρας Νομού Χαλκιδικής. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη στο έργο, συζητήθηκαν και αλλά οδικά έργα του Νομού Χαλκιδικής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Υφυπουργός, τόνισε:
«Η βιώσιμη ανάπτυξη της Χαλκιδικής αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, διότι λόγω του φυσικού πλούτου, της δυνατότητας αξιοποίησης των τουριστικών εγκαταστάσεων σε μεγαλύτερη χρονικά τουριστική περίοδο (καθώς η ανάδειξη του ορεινού όγκου ακόμη έχει ελάχιστα αξιοποιηθεί τουριστικά), των μοναδικών ακτών, μπορεί να αποτελέσει τον πόλο έλξης επισκεπτών από το σύνολο της ζώνης ανάπτυξης της Εγνατίας και να προσφέρει αναψυχή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω του βελτιωμένου οδικού δικτύου, αλλά και σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο με την βελτίωση των υποδομών του Αεροδρομίου «Μακεδονία».

Η Ελλάδα επενδύει στην Χαλκιδική, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την οικολογική ανάπτυξη του δομημένου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των υποδομών. Η Χαλκιδική είχε και θα έχει σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στις υποδομές του οδικού δικτύου, τονίζοντας ότι από την Εγνατία Οδό ΑΕ υλοποιούνται τα εξής έργα:

1. Συνδέσεις Εγνατίας με το οδικό δίκτυο «Θέρμη-Γαλάτιστα»

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και η σύμβαση βρίσκεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ.

2. Αποκατάσταση ζημιών λόγω πλημμυρών στα οδικά τμήματα: «Ολυμπιάδος-Στρατωνίου», «Πλανών-Γοματίου» και «Μεγάλης Παναγιάς-Πλανών» του επαρχιακού οδικού δικτύου Ν. Χαλκιδικής

Έχει γίνει ο διαγωνισμός, υπάρχει ανάδοχος και η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Ο προϋπολογισμού των έργων αποκατάστασης ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

3. Εθνική Οδός «Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών», τμήμα «Σωζόπολη-Ν.Μουδανιά» και Επαρχιακή Οδός «Ν.Μουδανιά-Ποτίδαια»

Πρόκειται για έργο συνολικού μήκους 20,2χλμ. του οποίου η δημοπράτηση προγραμματίζεται εντός του τρέχοντος έτους. Το έργο περιλαμβάνει τρεις ανισόπεδους κόμβους από τη Σωζόπολη μέχρι την Ποτίδαια, την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτυού για την εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών και το τμήμα 4,5 χλμ «Μουδανιά-Ποτίδαια». Ο προϋπολογισμός είναι 57 εκατ. ευρώ.



Ακόμη, από τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΔΕ/ΚΜ) υλοποιούνται τα παρακάτω οδικά έργα:

1. Οδικό Τμήμα «Ποτίδαια-Κασσανδρεία»

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού δημοπράτησης 80εκ. ευρώ περίπου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη». Η κατασκευή αφορά 17 χλμ. αυτοκινητοδρόμου, με δύο ανισόπεδους κόμβους (Ν.Φώκαιας και Κασσάνδρειας). Το έργο, δημοπρατήθηκε στις 6 Ιουλίου 2010, η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 και εκτιμάται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια περίπου. Προκειμένου κατά την κατασκευή του έργου να μην δημιουργηθούν προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή της Καλλιθέας, προωθείται από τη ΔΔΕ/ΚΜ, μελέτη παράκαμψης της Καλλιθέας και της Κρυοπηγής.

2. Οδικός άξονας «Θεσσαλονίκη-Ν.Μουδανιά-Ποτίδαια-Κασσανδρεία-Πευκοχώρι»

Για το οδικό τμήμα «Θεσσαλονίκη-Ν.Μουδανιά-Ποτίδαια», μήκους 65χλμ. έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του 2ου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου με την εποπτεία της Εγνατίας Οδός ΑΕ. Θα προταθεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του παράλληλου δικτύου, αρχικά στο τμήμα «Θεσσαλονίκη-Α/Κ Θέρμης», όπου οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και στη συνέχεια στο τμήμα από Α/Κ Θέρμης μέχρι Καρδία, όπου οι σχετικές μελέτες εκπονούνται με την εποπτεία της ΔΔΕ/ΚΜ

3. Περιμετρική οδός Πολυγύρου, τμήμα Άγ. Βλάσης προς Βράσταμα:

Πρόκειται για την κατασκευή τμήματος της περιμετρικής οδού Πολυγύρου προς Βόρεια Χαλκιδική, μήκους 2 χλμ. και προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ. Δημοπρατήθηκε στις 15 Ιουνίου 2010 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2011.

4. Παράκαμψη Αρναίας

Επίσης, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχεδιάζει να προτείνει για ένταξη και την παράκαμψη της Αρναίας, με τμήμα οδικού άξονα προς την Μεγάλη Παναγία. Το έργο είναι μελετητικά ώριμο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, περίπου.

Επίσης, από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υλοποιούνται οι παρακάτω μελέτες ωρίμανσης:
Συνδέσεις Εγνατίας με οδικό δίκτυο. Κόμβος «Γερακαρούς-Αγ. Πρόδρομος»

Στα πλαίσια της σχετικής σύμβασης προβλέπεται μελέτη για νέα χάραξη από τον Αγ. Πρόδρομο έως τον Κόμβο της Γερακαρούς, με παράκαμψη των οικισμών Αγίου Προδρόμου, Σανά, Δουμπιών, Αδάμ και Ζαγκλιβερίου. Αφορά διατομή με πλάτος 11 μ. και το συνολικό μήκος της οδού είναι 28 χλμ. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ περίπου, για απαλλοτριώσεις. Η εκτιμώμενη προθεσμία για την ολοκλήρωση του αντικειμένου της μελέτης είναι μέσα στο 2012.
Μελέτη οδικού τμήματος «Πολύγυρος-Ουρανούπολη»

Στα πλαίσια της σχετικής σύμβασης εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες κατά τμήματα των συγκοινωνιακών έργων. Το μελετώμενο έργο αφορά σε βελτιώσεις υφιστάμενων τμημάτων ή νέες χαράξεις όπου απαιτείται, διότι παρουσιάζουν ανομοιογένεια χαρακτηριστικών που οφείλεται σε διαφορετικές περιόδους κατασκευής και αποσπασματικές επεμβάσεις που έχουν κατά καιρούς επιχειρηθεί, στο δίκτυο. Το προεκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 110 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ οι απαλλοτριώσεις. Η εκτιμώμενη προθεσμία για την ολοκλήρωση του αντικειμένου της μελέτης είναι το τέλος του 2012.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ενστάσεις που προβάλλουν οι παρόδιοι επαγγελματίες του τμήματος «Μουδανιά-Ποτίδαια», ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

«Είναι κατανοητές, άλλωστε αυτή ήταν η αφορμή να σταματήσει την προσπάθεια η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2008. Εμείς ως κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της Εγνατίας Οδός ΑΕ πραγματοποιήσαμε πολλές συσκέψεις για το θέμα αυτό στην περιοχή και στον Πολύγυρο. Ανατέθηκε μάλιστα σε ομάδα ειδικών εμπειρογνώμων με τη συμμετοχή του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας η αναζήτηση των καλύτερων λύσεων.

Προτείνω να γίνει και μια τελευταία συνάντηση όλων των αρμοδίων φορέων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπως και της ομάδας των επαγγελματιών της περιοχής για να εξεταστούν για μια ακόμη φορά όλα τα ενδεχόμενα.

Θέλω να τονίσω ότι εάν τώρα δεν υπάρξει συμφωνία για να δεσμευτούν οι ανάλογοι πόροι, από τους τελευταίους που έχουν μείνει στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, τότε θα περάσουν πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί το έργο αυτό, έργο απαραίτητο για την ανάπτυξη της Χαλκιδική, την οδική ασφάλεια, για τους ανθρώπους την Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης όπως για κάθε επισκέπτη της περιοχής. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και όλοι χρόνια τώρα κατηγορούν τους αρμοδίους γιατί δεν έχουν δώσει λύση».

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα