Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ενα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα!


Άγιο Όρος, τόπος που το σώμα και η ψυχή συνταξιδεύουν,προορισμός προσκυνήματος με πάνω από 120.000 επισκέπτες ετησίως.

Ο οργανισμός τουριστικής ανάπτυξης προ του Άθω σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία δέχθηκαν πλήθος καλεσμένων την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2011. Με αφορμή την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού και συγκεκριμένα την προσέλκυση των τουριστών στο Άγιο Όρος, πραγματοποιήθηκε δίωρη παρουσίαση στο χώρο της Αγιορείτικης Εστίας και το psema.gr ήταν εκεί.
Όλα τα πρόσωπα που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή έδωσαν το παρών και μίλησαν για την υλοποίηση του στόχου τους. "Η περιοχή του Άθω θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο" τόνισε ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος Δ.Σ ο οποίος φαινόταν αισιόδοξος και ευελπιστούσε στην αποδοχή της πρόσκλησης όλων των κατοίκων της Ελλάδας καθώς και των τουριστών της χώρας μας. "Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη που θέλει να κάνει διακοπές, κατευθυνόμενος σε τόπο προσκυνήματος" συνέχισε λέγοντας ο κ.Παπαγεωργίου. Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ τόνισε πως η περιοχή του Άθω προσφέρει ένα σύγχρονο είδος τουρισμού και πως αξίζει ο επισκέπτης να επισκεφθεί πιθαμή προς πιθαμή το μέρος αποκτώντας πραγματικά τουριστικές εμπειρίες με φάσμα και κύρος που ελάχιστοι προορισμοί στον κόσμο μπορούν να προσφέρουν. 
Στη συνέχεια της παρουσίασης το λόγο  είχε ο Πρωτοσσύγγελος Ιεράς Μητρόπολης κ. Χρυσόστομος Μαιδώνης ο οποίος παρουσίασε τον προσκυνηματικό οδηγό που εκδόθηκε από την Μητρόπολη Ιερισσού."Ο οδηγός προσκυνηματικών περιηγήσεων έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των προσκυνητών της επαρχίας μας και τώρα τελευταία για όλους τους ομόδοξους από τα Βαλκάνια και από τη Ρωσία και επίσης για την προσήλωση και άλλων προσκυνητών στον τόπο μας" τόνισε ο κ.Χρυσόστομος ενώ στάθηκε λέγοντας πως ο επισκέπτης ερχόμενος στην περιοχή του Άθω δε θα θαυμάσει μόνο τις γαλάζιες ακρογιαλιές και τα καταπράσινα βουνά αλλά έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τους τόπους του του θεού.
Για τον προσκυνηματικό τουρισμό ως πυλώνα ανάπτυξης του εθνικού τουρισμού μίλησε στη πορεία της παρουσίασης η διευθύντρια γραφείου Ε.Ο.Τ κεντρικής Μακεδονίας κα. Δάφνη Τσιάμου. "Η παρούσα εκστρατεία των προσκυνητικών περιηγήσεων παρουσιάζει ένα θέμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων αλλά γενικά της παγκόσμιας κοινότητας." σχολίασε η κα Τσιάμου και ομολόγησε πως προσωπικά για εκείνη η ομιλία της δε θα μπορούσε να είναι μια τυπική παρουσίαση ενός οικονομικού τουριστικού προ'ι'όντος όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Από τη φύση του αυτή η μορφή τουρισμού έχει την ιδιαιτερότητα να αγγίζει και να ενώνει δύο ανάγκες, δύο πορείες, μία για την κάθε φύση του ανθρώπου. Τα προσκυνηματικά ταξίδια είναι οι δρόμοι που το σώμα και η ψυχή συνταξιδεύουν. Η διευθύντρια γραφείου Ε.Ο.Τ μίλησε επίσης για την επανατοποθέτηση της χώρας μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά ,προχωρώντας σε νέα στοιχεία τα οποία θα πλαισιώνουν την τουριστική εικόνα της χώρας μας. Ολοκληρώνοντας η κα.Τσιάμου τόνισε πως ο θρησκευτικός τουρισμός διαθέτει το χαρακτηριστικό της πολυλειτουργικότητας καθώς μπορεί να συνδιαστεί και με άλλες μορφές τουρισμού, γεγονός που ενισχύει το ποσοστό των τουριστών που προσελκύουμε.
 Προς το τέλος της παρουσίασης ο κ.Νίκος Σαπουντζής εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ Μπουτάρη, ανέφερε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται δίπλα στη προσπάθεια του σημαντικού αυτού έργου και θα προωθήσει την ιδέα του θρησκευτικού τουρισμού στην πόλη ενώ η κα Βασιλική Σκάγια εκπρόσωπος του Δ.Σ HATTA ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το ταξίδι της στο Μαϊάμι  , όπου το ΗΑΤΤΑ προώθησε την περιοχή του Άθω καθώς είναι σημαντικό η περιοχή να γίνει γνωστή στην Αμερική όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον περί του θέματος.
Ο θρησκευτικός τουρισμός αποκτά νέα διάσταση και δίνει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να επισκεφθεί και να θαυμάσει τους "θησαυρούς" της εκκλησίας μας.
Καθ'όλη τη διάρκεια της παρουσίασης η κα. Μαρία Πάππα, συντονίστρια προγράμματος προβολής προορισμού του οργανισμού τουριστικής ανάπτυξης προ του Άθω καθώς και η κα. Μάρα Σιδερίδη,συντονίστρια τουριστικών πακέτων και επενδύσεων του οργανισμού ανάπτυξης προ του Άθω περιοχής παρουσίαζαν φωτογραφικό υλικό που αφορούσε τα προσκυνηματικά μνημεία της περιοχής του Άθω και τις προσκυνηματικές διαδρομές της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού , Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.
Στη λήξη της παρουσίασης οι παρευρισκόμενοι ήπιαν ένα ποτήρι κρασί,κερασμένο από τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου.



Τάμυ Ελίδου
Γεωργία Καζαντζίδου 











www.psema.gr - Πηγή:

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα