"ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΑΤΗ.. ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ"
Στην υπόθεση εμπλέκονται 62 άτομα από διάφορες εταιρείες. Οι ασφαλισμένοι που δηλώνονταν χωρίς στην πραγματικότητα να εργάζονται φτάνουν τους 50.000. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από 12 μηνύσεις που κατατέθηκαν από τον διοικητή του ΙΚΑ..
Τεράστια απάτη σε βάρος του ΙΚΑ είχε στήσει ομάδα ατόμων, με συνέπεια το Ίδρυμα να υποστεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εμπνευστές της υπέβαλλαν μέσω εταιρειών, λογιστικών και δικηγορικών γραφείων ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στις οποίες δήλωναν εργαζόμενους και μεροκάματα που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.
Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονταν ηλεκτρονικά και αφορούσαν σε πραγματικά ή φανταστικά έργα, με πιστωμένα ένσημα, χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους.
Στην υπόθεση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εμπλέκονται 62 άτομα σε όλη την Ελλάδα, από διάφορες εταιρείες, τα οποία φέρεται να πρωτοστατούσαν στην απάτη.
Τα 62 άτομα που ενέχονται στην απάτη - μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ σχετίζονται με κατασκευαστικές εταιρείες, λογιστικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία ή ήταν οι ίδιοι επιχειρηματίες.
Όσοι εμφανίζονταν στα χαρτιά ως υπάλληλοι έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και τις άλλες παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.λ.π.) και ακολούθως κατέβαλλαν στους οργανωτές της απάτης το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό. Φυσικά, οι φερόμενοι ως «εργοδότες» ουδέποτε κατέβαλλαν τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν.
Η συνολική ζημία για το ΙΚΑ, σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Ίδρυμα, οι ασφαλισμένοι που δηλώνονταν χωρίς στην πραγματικότητα να εργάζονται φτάνουν τα 50.000 άτομα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από 12 μηνύσεις που κατατέθηκαν από τον διοικητή του ΙΚΑ. Την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Αττικής η οποία πραγματοποίησε έρευνες στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πιερίας, Πρέβεζας και Σερρών.
Ίχνη
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ψηφιακή ανάλυση στα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν το ΙΚΑ και έτσι τα εντόπισαν.
Τα 62 άτομα που ενέχονται στην απάτη σχετίζονται με κατασκευαστικές εταιρείες, λογιστικά γραφεία, ένα δικηγορικό γραφείο ή ήταν οι ίδιοι επιχειρηματίες και κατασκευαστές.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι ενός εξ αυτών βρέθηκαν 170.000 ευρώ, τα οποία δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Η δικογραφία διαβάστηκε και στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και το πόθεν έσχες. Όλες οι δικογραφίες θα υποβληθούν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
ΔΙΚΛΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Παρεμβάσεις για να μην επαναληφθεί η απάτη
Την ικανοποίησή της για το χτύπημα σε οργανωμένα κυκλώματα, που έβλαπταν το Ιδρυμα κατά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκφράζει σε σχετική της ανακοίνωση η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Για να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα, το Ιδρυμα προχώρησε στο «κλείδωμα» του συστήματος πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής ΑΠΔ, μέσω Internet, και μελετά θεσμικές παρεμβάσεις (νομοθετικές ρυθμίσεις), ώστε να διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντά του.
Επίσης, συστήνει ομάδα τεκμηρίωσης, η οποία θα παρακολουθεί αδιαλείπτως το σύστημα και θα προτείνει συνεχείς βελτιώσεις και, παραλλήλως, ενημερώνει άλλους φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, που καταβάλλει επιδόματα, και οι νομαρχίες, από τις οποίες ανανεώνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών.
Ακόμη, θα αναζητηθούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους φερόμενους ως «απασχοληθέντες». Στην ανακοίνωσή του το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τονίζει επίσης ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος.
www.psema.gr
Πηγή:ethnos.gr
Ετικέτες ΕΛΛΑΔΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα