Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΚΟΥΡΕΥΕΙ" ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΟΥΝ 1 ΔΙΣ. Με νέες περικοπές σε κλαδικά επιδόματα και ειδικές παροχές θα κάνει πρεμιέρα το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2011, αφού όμως πρώτα λάβει την έγκριση της Τρόικας. Το θέμα του Μισθολογίου θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης που θα κάνουν οι δύο εταιρίες Hay Group και Icap Group έναντι του ποσού των 71.955 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν σε μία νέα εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ για φέτος, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ.
Με τη νέα μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των που φθάνει στο 10% του ΑΕΠ για τα περισσότερα κράτη – μέλη.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα ποσά που εκταμιεύει σε ετήσια βάση ο κρατικός προϋπολογισμός για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έχει περιοριστεί στο 10,7% του ΑΕΠ από 11,7% ΑΕΠ που ήταν τα τελευταία χρόνια.
Οι τελευταίες μειώσεις αποδοχών που έγιναν στο πλαίσιο του Μνημονίου, σε μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου ( σ.σ. σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας) συμπίεσαν κατά 2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Μία νέα περικοπή κατά 0,5% του ΑΕΠ θα «ανασάνει» κατά 1 δις. ευρώ τον προϋπολογισμό , πλην όμως θα εγείρει νέες οξύτατες αντιδράσεις στον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι αποδοχές τους μπαίνουν για μία ακόμη φορά στην «προκρούστεια κλίνη».
Το θέμα του ενιαίου Μισθολογίου θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ από την Ε. Ε., Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕκΤ που καταφθάνουν 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Μέχρι τότε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπολογίζει να έχει στα χέρια του ένα πρώτο κείμενο συμπερασμάτων από τις ιδιωτικές εταιρείες Hay Group και Icap Group που ανέλαβαν την εκπόνησης μελέτης έναντι 71.955 ευρώ για το νέο Μισθολόγιο.
Εκτός από την καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τις αποδοχές ανάλογα με τη θέση, τις πρόσθετες αμοιβές (επιδόματα, υπερωρίες, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.), τη διαφορά αμοιβών υπαλλήλων της ίδιας κατηγορίας ανά υπουργείο και φορέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ.) η μελέτη θα διερευνά και τη δυναμική της απασχόλησης με τα εξής σενάρια:
* Της διατήρησης της δυναμικής αύξησης των μισθών και του προσωπικού
2. Με την εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική και την πολιτική προσλήψεων, τόσο βάσει του κανόνα 1/5 (ήτοι μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) όσο και άλλων περιορισμών, που αφορούν σε υποχρεωτικούς διορισμούς απόφοιτων στρατιωτικών σχολώ και αστυνομικών σχολών, σχολής δημόσιας διοίκησης, επιτυχόντες ΑΣΕΠ, μετατάξεις από ΔΕΚΟ προς φορείς της γενικής κυβέρνησης κ.λπ.
3. Με βάση το σενάριο που προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.
Η μελέτη που θα εκπονήσουν οι δύο προηγούμενες εταιρίες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνει και τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το νέο μισθολόγιο, και για τις οποίες θα ληφθούν υπόψη ακόμα και τα μισθολόγια των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.psema.gr - Πηγή:
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα